top of page

ONVERWERKT TRAUMA Een andere kijk op gezondheid!

Of preventief werken aan een gezonde maatschappij hoe doe je dat?


Onverwerkt trauma is vaak de onderliggende oorzaak dat mensen in de gevangenis terechtkomen. (zie link bijhorende video onderaan: stap binnen de cirkel).

Maar onverwerkt trauma is ook vaak de onderliggende (onbekende) oorzaak van allerhande , psychische en fysische aandoeningen waaronder fout gedrag en velerlei verslavingen.


Zou men naast mensen met 'te fout gedrag' op te sluiten ook niet preventief kunnen inzetten om zodoende 'fout gedrag' en allerhande verslavingen te helpen voorkomen?

Met andere woorden:

Hoe kunnen we onverwerkt trauma opsporen? Welke tekenen, aanwijzingen zijn er dat er onverwerkt trauma aanwezig is? Hoe kunnen we daar beter mee omgaan of zelfs leren om te voorkomen dat er onverwerkte trauma's in ons systeem (vaak onbewust) blijven kleven?

Een andere kijk op gezondheid of een gezonde geest in een gezond lichaam.

Wat hebben de gevangenen in het onderstaand filmpje allemaal gemeen? ONVERWERKT TRAUMA.

Ik zou deze video graag als voorbeeld willen nemen om aan te tonen wat er gebeurt wanneer emoties van jongs af aan niet op een goede manier zijn aangepakt. En hoe je kan zien wanneer je opgroeit in een 'liefdeloze' omgeving het ontzettend moeilijk is om hier alleen uit los te komen.


Deze gevangenen hun gedrag werd zo slecht dat ze er voor moeten worden opgesloten, uit de maatschappij moeten worden verwijderd.

En toch is ieder mens op zoek naar Liefde en wil hij in eerste instantie gewoon graag gezien en aanvaard worden.


Echter de meeste mensen hebben een diep onverwerkt trauma waardoor ze zichzelf niet graag zien. Op deze manier is het ook moeilijk om een ander graag te zien en zal gedrag dat tonen.

De mensen in de video komen door onverwerkt trauma in de gevangenis terecht maar minder gekend is dat voor ontzettend veel mensen onverwerkt trauma aanleiding geeft voor allerhande psychische en fysische aandoeningen waaronder verslavingen, manipulerend /fout gedrag.


Om preventief onverwerkt trauma te voorkomen moet men eerst weten hoe en waar het ontstaat, zodat we aan de slag kunnen gaan met het onverwerkte trauma van baby's en jonge kinderen, van tieners en 'volwassen' mensen, die er zich niet (meer) bewust van zijn. Hoe kan inzicht in trauma en vooral inzicht in onverwerkt trauma helpen om er preventief iets aan doen?

In deze blog wil ik samen met jullie gaan kijken naar antwoorden en oplossingen rond trauma en de gevolgen en tekenen van onverwerkt trauma.


Wat is trauma? Hoe herkent men onverwerkt trauma?

Wanneer men aan trauma denkt, denkt men vaak aan verschrikkelijke, schokkende, dramatische gebeurtenissen die de traumatische ervaringen veroorzaken.

Vele mensen koppelen het woord ‘trauma’ dan ook aan geweld, een misdaad en/of de gevolgen van een ernstig ongeval.

Het is waar dat een trauma ontstaat uit een ‘schokkende’ gebeurtenis en dat het gaat over 'de beleving' van diegenen die erbij betrokken zijn.

De vraag die we ons beter kunnen stellen is echter: wat is voor een persoon een ‘schokkende gebeurtenis’? Dit omdat 'de beleving' van elk individu anders is en het juist de beleving is waardoor een trauma ontstaat.

Net doordat het afhankelijk is van de beleving van het individu, heeft men vaak geen oog voor hoe of wanneer een trauma ontstaat, waardoor het niet verwerkt, opgelost wordt.


Trauma door brut geweld, ontstaat niet alleen in marginale gezinnen zoals vaak wordt gedacht.


Het kan al ontstaan bij baby’s en kinderen die iets als 'schokkend of dramatisch' ervaren. Een ervaring bv. die ze niet hebben kunnen uitspreken waardoor ze de gebeurtenis niet hebben kunnen verwerken.

De bijhorende emotie kan daardoor niet op een juiste ‘gezonde’ manier ruimte krijgen en worden aangepakt. Want het enige wat een emotie die ontstaat bij een beleving van een traumatische gebeurtenis nodig heeft, is aandacht en daarbij bijzonder belangrijk ‘geruststelling’.


In eerste instantie is dat 'geruststelling' van een andere persoon. Het is ok, je mag hiervoor wenen of boos worden, verdrietig of angstig zijn.

Wanneer de geruststelling (het op een gezonde manier tot rust brengen van de emotie) niet gebeurt, wat vaak gebeurt bij baby’s en kinderen omdat men niet ziet wanneer een gebeurtenis voor de baby of het kind traumatisch is, dan zal de energie van de emotie zich vastzetten in het lichaam tot ze door gelijkaardige omstandigheden als het ware opnieuw wordt wakker gemaakt/getriggerd. Dit heeft enkel als bedoeling om nu, op een oudere leeftijd, anders te leren omgaan met je emoties.

Jezelf de geruststelling te geven, ruimte te leren geven aan de emotie om zo een ‘traumatische’ beleving los te kunnen laten is de weg naar volwassenheid.

Wanneer men echter niet geleerd heeft hoe men dat doet, blijft men herhalen hoe men er in eerste instantie als baby of kind mee heeft leren omgaan en zal dat een herhalend patroon zijn dat steeds erger zal worden.

Afhangend van wat de persoon heeft gezien (geleerd) door zijn omgeving zal men heel vaak hetzelfde 'gedrag' kopiëren. Dat 'gedrag' of het uiten van (onbewuste) emoties kan gaan over: manipuleren of macht over de andere proberen krijgen door anderen te veroordelen, te verwijten, door roepen en tieren, dingen kapot maken,het zijn overlevingsmechanismen: vechten, vluchten, bevriezen, vloggen , o.a. ook het inslikken en onderdrukken van emoties. Wat heb jij thuis of in je omgeving gezien hoe er met emoties werd omgegaan,welk overlevingsmechanisme werd er gebruikt om niet bij ware gevoelens te komen, dat gedrag wordt vaak onbewust overgenomen.

Het is belangrijk te leren zien hoe in je omgeving wordt omgegaan met emoties, hoe worden ze 1. ‘fout’ geuit en/of onderdrukt?


Of

2. Kan er tijd en ruimte vrij gemaakt worden om emoties op een gezonde volwassen manier te leren uiten?


Wie het tweede niet heeft geleerd, zal hervallen in het eerste en zal onverwerkt trauma blijven projecteren op zijn medemens. Het gedrag gaat over van ouder op kind.


M.a.w. wordt 'slecht gedrag', dat ontstaat vanuit onverwerkte emoties, goed aangepakt zodat het ‘slechte’ gedrag, waaronder men ook allerhande verslavingen (ook verslaving aan slecht gedrag, zie opsomming hierboven) mag rekenen, kan worden afgebouwd?

Vele mensen zijn vergeten dat ze als kind zelf onverwerkte emoties (trauma's), lees voor hen schokkende gebeurtenissen, hebben meegemaakt die niet op een goede manier zijn ‘verwerkt’. Hierdoor kunnen ze ook niet aan hun kinderen of omgeving leren hoe het anders kan.

Zo blijven we van generatie op generatie dezelfde patronen van 'onverwerkt trauma' doorgeven, waar het juist nodig is om de patronen te leren zien om ze te kunnen doorbreken.


In het eerste geval herhaalt men de geschiedenis, in het tweede geval leert men evolueren.

Ik heb het nu vooral over emoties bij een bepaalde gebeurtenis waar in de beleving van het kind, het kind op het moment dat het de ervaring had, dat het kind bij niemand terecht kon, het zich helemaal alleen voelde. (De emotie van) Het kind werd m.a.w. niet op een goede, ‘gezonde’ manier aangepakt/getroost.

Deze bepaalde beleving waar ik het hier over heb, gaat vaak gepaard met negatieve gedachten al dan niet (meerdere malen) uitgesproken door de omgeving, maar die de diepe overtuiging werden van het kind dat het niet goed genoeg is zoals het is, niet braaf genoeg, niet mooi genoeg, niet slim genoeg, dat het niet genoeg zijn best doet of zelfs een stout kind is...

We zijn ons van dit soort ‘traumatische gebeurtenissen’ uit onze kinderjaren vaak niet meer bewust. De gedachten erbij zijn diep down weggestopt. Er is een schaamte over “het trauma “ dat je niet goed genoeg bent met een gevoel daarbij dat je liever niet meer wilt voelen.

Zo blijven we in de leugen geloven dat we geen trauma’s hebben, net omdat het woord trauma gelinkt wordt aan vreselijke gebeurtenissen en we eerder de neiging hebben om een mooi verhaal op te hangen ook over onze jeugdjaren.

Door deze ontkenning echter kunnen we nooit bij een diepe onbewuste wonde komen die net door de ontkenning niet geheeld kan worden.

Telkens wanneer we in dit oertrauma getriggerd worden, worden diezelfde negatieve gedachten, ik ben niet goed genoeg, ik ben niet waardevol, ik ben geen goede mens of persoon, mee getriggerd. Het blijft een heel onbewust proces, waar ik mensen bewust wil laten naar kijken om de gevolgen van trauma te leren zien en begrijpen en deze te verminderen of zelfs uit te sluiten en niet meer mee te nemen naar volgende generaties.

Het is de bedoeling dat we van dit proces bewust worden. Dat we ons van de emoties van minderwaardigheid, die gepaard gaan met onze neerwaartse gedachtegang, bewust worden zodat we leren om aan onze emoties ruimte te geven zodat we ze telkens op een gezonde manier kunnen loslaten.

Juist omdat deze “onverwerkte trauma’s” ons laten geloven dat we niet goed genoeg zijn.

Ook dit filmpje hier gaat het over de gevolgen van ‘onverwerkte trauma’s’ en vaak kunnen we ons hierbij een beeld vormen van de marginaliteit, echter zoals beschreven hierboven komen onverwerkte trauma’s zo goed als in elke familie voor.

Het enige wat we als mens graag willen, is graag gezien en gewaardeerd worden voor wie we zijn en vaak loopt dat in de kinderjaren al verkeerd met iemand die iets zegt of doet waar je als kind bent gaan in geloven. Het is die overtuiging bij een bepaalde beleving die ervoor zal zorgen dat je met een onbehaaglijk gevoel door het leven blijft gaan op zoek naar vertier om niet te hoeven voelen wat je echt PIJN doet.

Dit onbehaaglijk gevoel, ontstaan door onverwerkt trauma zal, om het oude gevoel niet meer te hoeven voelen, afleiding zoeken in vertier, perfectionisme, controle, manipulatie, geweld waardoor we niet voluit ons zelf kunnen zijn.

Laat ons hier leren oog voor te hebben zodat we op een volwassen manier aan onze omgeving kunnen leren hoe om te gaan met ‘fout gedrag’ dat vaak ontstaat uit ‘onverwerkt trauma’. Zodat we respect kunnen hebben voor ieder zijn mening en het anders zijn.

Laat ons leren om met een open blik te kijken naar het overwerkte trauma dat aan de oorsprong ligt van fout gedrag. En laat ons ruimte geven aan ELKE emotie zodat die op een goede, gezonde manier kan worden geuit.

Een gezonde geest in een gezond lichaam.

Een andere kijk op gezondheid.



De link naar de video waar ik naar verwijs in deze tekst staat hieronder. Dit gaat om extreme vormen geweld door onverwerkt trauma. Maar geweld gaat ook over verbaal geweld, emotioneel geweld, fysiek geweld, mentaal geweld dat binnenskamers of binnen een familie wordt gehouden waardoor de emoties niet kunnen worden verwerkt.


De gevolgen zijn ziekte, allerhande verslavingen of een ongelukkig leven.


Een gezonde geest in een gezond lichaam!



Voetnoot: Een trauma kan al ontstaan als baby, als kind, wanneer een emotie niet de volledige 'aandacht' heeft gekregen op het moment dat de emotie er was. De emotie is dus niet op een 'gezonde' manier verwerkt. Doordat we niet wisten hoe dat te doen, is het beste wat we hebben geleerd, de emotie(s) te onderdrukken en daarbij onszelf als niet waardevol gaan beschouwen.


Delen van mijn artikels is toegestaan mits respect voor mijn werk en het vermelden van mijn website.


Dank om de informatie over empaten te verspreiden en mijn werk te respecteren!

bottom of page