top of page

GEZOND OF ONGEZOND NARCISME (Deel II)

Liegen en manipuleren: wat hebben ze gemeen met ongezond narcisme? (vervolg deel I)

Er zijn mensen die zo goed liegen tegen anderen dat ze eigenlijk een leven leiden van leugens over zichzelf en of over anderen en gezien ze telkens met hun eigen leugens blijven wegkomen, wordt telkens bij hen dat verborgen narcisme gevoed en blijft het verborgen.

Met andere woorden hun diepe wonde (niet goed genoeg zijn) blijft verborgen en kan zo niet genezen.

Hoe beter ze je kunnen voorliegen, hoe groter de manipulatie, hoe dieper de wonde.

Laat duidelijk zijn dat we allemaal vroeg of laat met deze wonde geconfronteerd worden, maar bij sommigen is deze echt ontzettend ongezond en daardoor destructief. We noemen ze narcisten. Maar eigenlijk zijn deze mensen niet in staat tot ZELFLIEFDE. Diep verborgen zit hun ZELFHAAT en die hebben ze door de jaren heen heel makkelijk kunnen ‘verbergen’.

Waarom het nu nodig is om deze wonde bloot te leggen?

1. Omdat teveel ‘narcisten’ aan de leiding staan en vanuit hun eigen wonde verkeerde beslissingen nemen.

2. Omdat de wonde moet ‘opengemaakt’ worden zodat ze kan gezuiverd worden en goed genezen.

Het open maken van een wonde doet pijn, maar het is een pijn die we nodig hebben om pure liefdevolle wezens te worden.

Narcisten zijn met andere woorden net door hun leugens die ze hebben over zichzelf of over anderen, meester geworden in het manipuleren en in het alles naar hun hand te zetten. Ze zijn intelligent in het steeds opnieuw vinden van manipulatieve technieken waarmee ze de medemens ‘onderdrukken’.

Laat duidelijk zijn dat met een gezonde dosis narcisme, dat wil zeggen dat je de wonde hebt genezen, je geen manipulatie nodig hebt net omdat er een gezonde, evenwichtige dosis zelfliefde inzit.

Leugens en manipuleren!

Kan iemand jouw mening aanvaarden, ook als die haaks staat op wat jij zegt of denkt en kunnen we nog steeds vrienden zijn of heeft men het moeilijk met een andere mening en zorgt dat voor afstand of een breuk?

Dit is de wonde die we nu massaal aan het genezen zijn, zodat we kunnen gaan samenleven in een maatschappij waar onderdrukking op elk niveau zal uitgesloten worden.

Wat hebben we daarvoor nodig?

Eerlijk leren zijn met jezelf. Dit gaat om zelfliefde en wanneer je 'iets' zelfs voor jezelf verborgen houdt kan er geen zelfliefde zijn.

Dat is de reden waarom vanuit ongezond narcisme men anderen wil manipuleren.

Echter wanneer deze mensen teveel macht krijgen, is dat heel gevaarlijk. Ze trekken mensen mee in zelfhaat i.p.v. in zelfliefde. Het is m.a.w. heel destructief.

Wanneer men niet eerlijk kan zijn met zichzelf, wanneer men niet tegen waarheid kan, ontkracht men zichzelf en die kracht zoek men bij anderen door macht te willen hebben, anderen te manipuleren.

Macht hebben over anderen geeft dan een gevoel van kracht, het is echter een ‘valse kracht’ omdat ze gebouwd is op (ongezonde) zelfhaat.

Verborgen of ongezond narcisme ontstaat vanuit een 'verborgen' trauma dat vaak te maken heeft met diepgewortelde onbewuste (vandaar verborgen) overtuigingen en het diepe geloof bij de onbewuste overtuiging is: Ik ben niet goed genoeg, de andere is beter dan mij. Ik moet rekening houden met de andere want alleen dan zullen ze mij graag zien…

Op deze manier kan er geen bewuste zelfliefde zijn of kan gezond narcisme zich ontwikkelen.


De mens laat meestal maar een deel van zichzelf zien.


Pak je schaduwkanten aan en ga ten volle in de kracht van Liefde staan!


Vanuit jouw authenticiteit vanuit eigenliefde, vanuit gezond narcisme sta jij helemaal in de kracht van pure Liefde.

Gezond narcisme heb je nodig om authentiek te kunnen zijn, om helemaal jezelf te kunnen zijn. Je hebt het vanuit Liefde voor jezelf, je eigen persoon, voor wie je bent met al je gaven, talenten en gebreken. Je kent jezelf. Waar je goed in bent, maar ook waar je minder goed in bent en daar is niets mis mee.

Anderen zijn dan weer goed in waar jij minder goed in bent en zo vormen we samen een geheel.

Eigenliefde gaat over het totale pakket. Alles zit daarin zowel je talenten als je minder goede kwaliteiten, de dingen waarvan jij zelf denkt dat anderen je daarom niet graag meer zullen zien, waar je zelf eerst vrede mee hebt leren sluiten.

Spijtig genoeg hebben we te vaak geleerd dat ‘eigenliefde’ egoïstisch zou zijn en toch is bewust worden van jezelf en oprecht houden van wie je in ‘essentie’ bent (LIEFDE) helemaal het begin van je eigen geluk.

Waar we ‘eigenliefde’ mee kunnen verwisselen, is wanneer iemand zichzelf niet ten volle kent. Hiermee bedoel ik iemand die wat voor hem ‘zijn gebreken’ zijn, verborgen houdt (om het zo te stellen) iets onderdrukt waardoor hij enkel zijn talenten in de picture wil zetten zonder zelf bewust te zijn van wat hij zelf onderdrukt. ZIJN EIGEN MINDERWAARDIGHEID.

Wanneer de karaktertrek naar boven komt (net doordat men iets onderdrukt) en men is zich niet bewust van zijn eigen trauma en of wonde, zal men juist door het 'verborgen trauma' vanuit die kwetsuur om zich heen beginnen slaan en 'de andere’ op ontzettend veel verschillende creatieve manieren 'aanvallen' en onderdrukken.


Het benoemen van je medemens als complotdenker, anti-vaxxer, extreemrechts, idioten, en noem maar komt vanuit die diepe wonde. Men durft niet in communicatie te gaan met anderen en dit is een stap vooruit om de andere uit te schakelen en zelf aan de macht te blijven.

In veel erge gevallen kan de aanval gaan van fysiek (slagen, vechten), verbaal ( roepen, verwijten), emotioneel (op eender welke emotie werken, je een schuldgevoel geven, je angst vergroten, woorden gebruiken waarmee ze je laten voelen dat je niet goed genoeg bent, dat er iets fout is aan jou, dat zij het goed met jou voorhebben) maar ook zwijgen (bewust niet reageren of bewust iemand buiten sluiten) het zijn manieren om mensen te manipuleren, om macht over hen te krijgen, te hebben en te behouden.

Zelfhaat ligt aan de basis van het handelen van een manipulator.

Hoe komen we er onderuit?

Door bewust te worden van hun handelingen. Door de rode vlaggetjes te zien!

Vergeet niet: deze mensen proberen op allerhande sluwe manieren alles naar hun hand te zetten., te manipuleren en doen dat net omdat ze niet bij machte zijn om eerlijk aan zichzelf toe te geven dat zij zich minderwaardig voelen of zich minder waard voelen dan anderen omdat het een gevoel is waarvan ze denken dat het hen zwak maakt.

Daardoor kunnen ze niet eerlijk zijn. Ook niet met zichzelf. Bang om door de mand te vallen, omdat ze zich deep down heel onzeker en zwak voelen. Deep down hebben ze vaak een (misschien onbewust, sommigen zijn ervan bewust) minderwaardigheidsgevoel en daar willen ze niet mee geconfronteerd worden. Mensen die hen met die wonde confronteren, verwerpen ze, daar worden ze boos op. Zij geloven dat deze mensen de oorzaak zijn van hun pijn en/ of leed.

Met andere woorden: ze zullen er alles aan doen om die diepe ‘negatieve’ gedachte en gevoelens over zichzelf VERBORGEN te houden en een ander beeld van zichzelf HOOG op te houden.

Ze zullen zichzelf blijven voorliegen dat ze goed zijn, dat ze meer zijn dan de andere en dat ook zo tonen met hun gedrag.

Verborgen narcisme is een wonde die heel moeilijk te ontmaskeren is, net omdat de mensen waarbij het diep verborgen is net heel goed weten hoe ze mensen kunnen inpalmen en manipuleren, ze hebben het van kleins af aan geleerd.

Wanneer het echter gevaarlijk wordt, kan je al merken aan het volgend gedrag zelfs op school:

De ‘leiders’ van een groep die beslissen wie er wel of geen vriendjes mogen zijn.

Voetnoot: Ik hoorde deze week nog een patholoog zeggen over de massamoordenaar Ronald Jansen: Ik zou mijn kinderen aan hem hebben toevertrouwd.

Een gezonde dosis narcisme vraagt om zelfkennis, die zelfkennis geeft je de moed en de kracht om eerlijk te zijn met jezelf in de eerste plaats en met anderen. Het geeft je de moed om de waarheid te zeggen en deze waarheid is helemaal anders dan mensen wegzetten als complotdenkers, anti-vaxxers, extreemrechtsen, terroristen (en als het nodig is ook nog eens 'slachtoffer' gaan spelen) om op die manier de mensen op hun hand te krijgen. Ze zorgen er altijd voor dat er een ‘vijand’ is.

Waarom doen mensen dat? Omdat deze mensen andere mensen nodig hebben om hun zelfbeeld, hun ego te sterken.

Anderen voor zijn door ze in hokjes te duwen, doet men omdat ze weten dat ze de strijd met iemand die eerlijk is en de waarheid zegt, zullen verliezen.

Met andere woorden: ze zijn bang om door de mand te vallen en daarom gaan ze anderen die HUN wonde kunnen blootleggen, uitsluiten, belachelijk maken, kleineren, pijn doen.

Laat ons wanneer we het woord narcisme gebruiken, onderscheid maken tussen gezond en ongezond narcisme en wees ervan bewust dat wanneer je nog de nood hebt om anderen te manipuleren dat er dan nog een diepere wonde bij jou zit die geheeld mag worden. Wij noemen het schaduwwerk.


(Niet de schaduw waar De Croo het nu over heeft, hij heeft zijn eigen schaduw nog niet gezien, laat staan dat hij erover kan stappen!)



Delen van mijn artikels is toegestaan mits respect voor mijn werk en het vermelden van mijn website.


Dank om de informatie over Empaten te verspreiden en mijn werk te respecteren!



bottom of page