top of page

HOE WORD JE GENIE?

Misschien door naar een genie te kijken, te zien wat hij ziet?


Nikola Tesla, het genie waaruit zoveel kwam, hij kon verder kijken dan het fysieke dat we waarnemen en hij zei: de dag dat de wetenschap niet-fysieke fenomenen begint te bestuderen, zal ze in een decennium meer vooruitgang boeken dan in alle voorgaande eeuwen van ons bestaan .


Waarom ? Omdat je naar de bron van de werkelijkheid gaat in plaats van de gedecodeerde uitdrukking van die werkelijkheid.


Er wordt ons aangeleerd om bang te zijn van elkaar, om elkaar te vrezen omdat we anders zijn terwijl we meer willen samenwerken, globaliseren.

Vanuit het willen samenwerken, proberen we te verenigen en vrezen we elkaar niet om wat we ervaren.

We vrezen elkaar om ‘wat ons gezegd wordt’, wat ons ‘geleerd’ wordt over de andere en net omdat wat ons gezegd of geleerd wordt, door artsen, wetenschappers m.a.w. de mensen die we hebben leren respecteren dat we het ook aannemen wat zij zeggen. Het is wat ons is aangeleerd vanuit de theorie van Darwin.


Kan het ook anders? ​


Zou het kunnen dat we in een paradigmaverschuiving zitten? Dat de evolutieleer van Darwin, een theorie waar tot op heden nog geen bewijs voor bestaat, aan het afbrokkelen is en dat we in een overgang zitten naar een nieuwe wetenschap?


Al meer dan 160 jaar (1859), sinds de tijd dat Charles Darwin ‘On the Origin of Species’ publiceerde, hebben we geleerd te denken in termen van afscheiding en concurrentie.

De overgang of de paradigmaverschuiving die we nu aan het meemaken zijn gaat mijns inziens over éénheid en samenwerking.




Om even terug te gaan naar 1859, naar het wetenschappelijk verhaal dat ons sinds dan werd aangeleerd, de evolutieleer of een theorie die tot op de dag van vandaag nog steeds niet aangetoond is.


De theorie zegt dat we het product zijn van een accident in de biologie, dat we willekeurige mutaties zijn en uit deze mutaties was competitie de factor die ons toestond om succesvol te zijn. Het werd gezien als hoe we als moderne mensen succesvol kunnen zijn in de wereld.


Deze gedachtegang kwam van Darwin in 1859 en was gebaseerd op een wetenschap die op dat moment gekend was en die wetenschap werd aangenomen in de heersende stroming.

Uit het manuscript haalt men: de overleving van de sterkste, wat later werd: de overleving van de meest geschikte.


M.a.w. dat idee is het fundament van ons huidige economische systeem dat de wereldeconomie op dit moment drijft. Het is het fundament van ons zakelijk systeem. Het is het fundament dat ons is geleerd hoe we moeten leven op een persoonlijk niveau.


We zien dat deze ideeën uitgespeeld worden op wereldniveau.

Het was wat men toen noemde een paradigmaverschuiving of revolutie in de wetenschap: Een ontwikkeling in de wetenschap die leidt tot een dramatisch ander beeld van de werkelijkheid.


Vaak, schrijft men op wikipedia , ontstaat bij zo'n ontwikkeling een grote tegenstelling tussen de voor- en tegenstanders van het nieuwe paradigma. "Een doorbraak naar het nieuwe paradigma wordt doorgaans afgedwongen doordat bepaalde nieuwe wetenschappelijke inzichten steeds opnieuw en door steeds meer wetenschappers proefondervindelijk worden gestaafd. De nieuwe proefondervindelijke kennis kan niet langer vanuit het oude paradigma worden verklaard en lijkt daarmee niet zelden zelfs in volledige tegenspraak te zijn. Meestal blijkt pas achteraf, wanneer de aanhangers van het oude, niet langer voldoende wetenschappelijke wereldbeeld hun invloed en macht hebben verloren, dat er sprake was van een echte conceptuele revolutie".


We zijn zelf-verwijzende wezens, dat betekent dat we de neiging hebben om ons gevoel, ons persoonlijk gevoel van welzijn, te laten afhangen van wat er in de wereld om ons heen gebeurt.

We hebben de neiging om onze gevoelens te laten afhangen van externe omstandigheden.


Wat zich voordeed in mijn persoonlijk leven en vele mensen rondom mij: hoe beter we onszelf kennen, hoe minder we de verandering in de wereld vrezen, hoe minder bang we zijn van onszelf en van onze eigen kracht.


De individuen die dit nog niet hebben ontdekt, die nog niet ontdekt hebben wie ze werkelijk zijn in hun hart, zijn ontvankelijk voor wat er gezegd wordt in o.a. de media


Wanneer je niet weet wie je werkelijk bent en wat jij nodig hebt voor je eigen gevoel van welzijn, hang je af van wat je hoort in uw wereld en dus niet van uw eigen ervaringen maar van wat je hoort van mensen die je hebt leren te respecteren: de kerk bv maar nu ook de media of de arts of de wetenschap.


Als jouw gevoel van welzijn afhangt van wat zij jou vertellen over de wereld ongeacht wat jij ervaart, betekent dat dat als ze je slechte dingen vertellen, jij je slecht zal beginnen voelen. Je zal je ook slecht voelen als ze je zeggen om te oordelen over andere mensen - en dit is heersend in de wereld, niet alleen in Amerika, ook in het VK, in Europa, het is een wereldwijd fenomeen.

De mate waarin we de nieuwe ontdekkingen nu kunnen omarmen - waarmee de meer dan 160 jaar wetenschap, die gebaseerd is op scheiding en concurrentie zal omvallen (wat dus niet van vandaag op morgen kan gebeuren) - in zulk een mate dat we het doen vanuit de behoefte om ons goed te voelen en dat te laten overstijgen op wat er gebeurd in de wereld en we vandaaruit ‘wat we willen zien’ in onszelf creëren.


Het is daarvoor nodig om niet langer meer het slachtoffer te zijn van onze omstandigheden buiten ons, tenzij we daar voor kiezen.


Net omdat we allemaal komen van een wereld van polarisatie kennen we allemaal al verwondingen, pijn die ons werd aangedaan, we kennen allemaal al onrecht dat ons is aangedaan.


We kunnen kiezen om gedefinieerd te zijn bij ons verleden en we zien dat generaties dat doen, vrienden, familie die dat doen, zij lijden, het zijn niet echt gelukkige mensen, hun leven is miserabel.


We kunnen ervoor kiezen om een lijn te trekken en te zeggen: ja er werd mij pijn aangedaan in het verleden, ja ik ben verkeerd geweest in het verleden en van dit moment nu voorwaarts, ga ik dat omarmen en word ik wie ik kies om te worden, eerder dan gedefinieerd te worden naar de omstandigheden uit mijn verleden.


Dus op wereldniveau kan de media ons alleen beïnvloeden wanneer we het toelaten dat de media ons beïnvloedt.


Voetnoot: Hoe beter we ons zelf kennen, hoe minder angst we hebben van anderen en van onze eigen kracht.

Waar kies jij voor?

Wetenschap gebaseerd op scheiding en concurrentie, die ontstaan is uit een theorie die nog steeds niet bewezen is of wetenschap gebaseerd op eenheid en samenwerking (waar meer en meer door de wetenschap kan aangetoond worden).

Dit artikel is ontstaan uit een vertaling van een wetenschapper een 'leraar' voor mij. Ik vermeld zijn naam niet. Kijk of wat er staat geschreven klopt of niet klopt voor jou.

We zitten volop in een revolutie in de wetenschap.

Wanneer men terugkijkt op deze theorie van Darwin heeft het ons mijns inziens weinig goeds gebracht.

Separatisme, mensen opsplitten, tegen elkaar opzetten, zorgt voor oorlogen...


Onderweg naar de nieuwe wereld! The Shift.


Delen van mijn artikels is toegestaan mits respect voor mijn werk en het vermelden van mijn website.

Dank om de informatie over Empaten te verspreiden en mijn werk te respecteren!

bottom of page