top of page

EMOTIES: Zorg dragen voor ons emotionele Welzijn.

Wat is een emotie en waarom hebben we emoties? Emotie is afgeleid van het latijnse woord “emovere” wat betekent “energie in beweging”.


Emoties zijn belangrijk. Ze tonen onze grenzen en wanneer anderen over onze grenzen gaan is, voelt dat niet goed. Het is daarom belangrijk om hier zorg voor te dragen.

Wanneer mensen hun grenzen niet kunnen of durven voelen, kunnen ze deze ook niet aangeven.

En wanneer iemand over zijn grenzen laat gaan, is er op dat moment verlies van het contact met het innerlijke zelf en met de eigen energie. Dit kan o.a. een oorzaak zijn waardoor men moe en/ of uitgeput raakt.


Maar eigenlijk vinden we het makkelijker indien anderen onze grenzen (h)erkennen en respecteren. En is dat niet iets wat we allemaal het liefst zouden willen?

Mocht dat maar kunnen! Omdat iedereen andere grenzen heeft, kan de ander onmogelijk weten waar iemands grenzen liggen.


Dit geeft alleen aan hoe uniek we zijn en dat het aan onszelf is om dat uniek zijn te ontdekken. Daarvoor dienen onze emoties.

Het is beter om onszelf niet te gaan vergelijken met anderen, om zelf onze eigen grenzen te leren ontdekken en geen verwachtingen te hebben van de mensen rondom ons. Wanneer wij zelf onze grenzen waarnemen kunnen we dat ook duidelijk aangeven. Het aangeven van onze eigen grenzen noemen we: “Zorg dragen voor ons emotionele welzijn.


Wat gebeurt er eigenlijk wanneer we een emotie voelen?

Net zoals honger, geeft een emotie ook een knagend gevoel waar we liefst zo snel mogelijk van af willen.

Door te roepen, te schelden, te slaan of door zuchten, blazen, wenen… gaan we de emotie (energie) ontladen.


Ze onderdrukken of wegstoppen, is ook een manier om de emotie niet te voelen.

(In beide gevallen gebruiken we de emotie niet waarvoor ze dient)


Onze emoties zeggen iets over ons. Er leren naar luisteren door ze waar te nemen, d.w.z. ze te voelen , ze er te laten zijn zonder er een verhaal aan te gaan koppelen, zal ons helpen om ons evenwichtiger te voelen.


M.a.w. zorg dragen voor ons emotionele zelf kunnen we leren door onze emoties ‘waar te nemen’ in plaats van ze te onderdrukken of op een ‘verkeerde’ manier te uiten.

Wanneer we ze waarnemen, kunnen we onze emoties op een constructieve manier leren uiten en ze leren waarderen. Ze vertellen ons iets over onszelf en over onze grenzen.



Hoe kun je je emoties op een constructieve manier uiten?

Als kind ontwikkelden we allerlei methodes voor het omgaan met onze emoties. Deze methodes gebruiken we onbewust wanneer er zich een emotie of een probleem aandient. Vaak gaan we onbewust emotioneel reageren op een nog ‘onzichtbaar’ probleem. Denk bijvoorbeeld maar aan reacties als: ‘Dat heb ik toch niet verdiend!’ of ‘Hoe reageert die nu op mij! Of wat heb ik misdaan? …

Onze methodes zijn dus een hulpmiddel dat we zelf hebben ontwikkeld om te kunnen omgaan met onze ‘problemen’. Op langere termijn kan je daar patronen in zien. Echter, wanneer we ons bewust gaan worden van deze methodes en patronen, kunnen we ermee aan de slag om ze anders er anders mee om te gaan zodat we een beter resultaat bekomen.

Dat is de bedoeling van bewustwording: Je bewust worden van de methodes en patronen die je gebruikt om een emotie niet te voelen.

Wat gebeurt er als we gaan zorg dragen voor onze emoties?

Wanneer we zorg dragen voor onze emoties, gaan we ook makkelijker zorg dragen voor onze grenzen en worden we sterker en krachtiger. Daarbij gaan we ons steeds beter kunnen uitdrukken en durven uitspreken in wat wij zelf nodig hebben. Door hier aan te werken, gaan we ook steeds meer van onszelf houden, en zullen we in staat zijn om beter te kunnen communiceren met onze omgeving.

Geluk is de staat die we ervaren wanneer we verbonden zijn met onze innerlijk bron, met onze eigen energie.

Delen van mijn artikels is toegestaan met behoud van de oorspronkelijke opmaak en vermelding van deze website

Dank om de informatie over Empaten te verspreiden en mijn werk te respecteren!

bottom of page