top of page

VAN PACIFIST TO SADIST/ KAN DE HOLOCAUST ZICH HERHALEN?



Hoe kon het dat deugdzame mensen tot daden in staat waren om andere mensen te folteren en of zelfs te doden?

Wie denkt dat de holocaust zich niet meer zal herhalen, wie denkt mij krijgen ze nooit zover om iemand anders pijn te doen of iemand te verraden moet weten hoe het vroeger wél is kunnen gebeuren en waarom we NU op dit moment zo voorzichtig moeten zijn, zo waakzaam moeten zijn dat het niet opnieuw gebeurd.


Dit is onze verantwoordelijkheid.


Dit blog is als een illustratie bedoeld om je mee te menen in waar ik, en vele bewuste mensen met mij, ons zorgen om maken.


De psyche van de mens, de dynamieken hoe mensen zich tegenover elkaar verhouden heeft me zoals je vaker kan lezen op deze site, altijd geboeid.


(Lees aub het volledig bijgevoegde document van Rutger Bergman (2016) schrijver van : De meeste mensen deugen).


Op zoek naar een antwoord op de vraag:


Hoe komt het dat een mens een ander mens PIJN kan doen zowel, fysiek, mentaal, emotioneel, geestelijk?


Wat maakt dat een mens een ander mens wil controleren/ manipuleren en om het even welk voorwendsel daarvoor kan inzetten zodat het 'goedgekeurd' wordt door de massa?


Wat is er NU aan de hand?


De bijhorende video en het document van Rutger Bergman wat ik iedereen ten stelligste aanraad om te bekijken en te lezen is vooral bedoeld voor mensen die denken dat een holocaust verleden tijd is.


We moeten waakzaam zijn en blijven zodat een holocaust zich niet opnieuw herhaalt. Helaas kan ik niets anders dan vast te stellen dat we op dit moment uiterst voorzichtig moeten zijn omdat morele en ethische waarden overschreden worden. Uit deze experimenten zal je zien hoe belangrijk die waarden zijn.

De experimenten (zie video en document) tonen dat slechts 1/3 van de mensen tot gruweldaden in staat zijn en de rest niet meedoet omdat ze zich niet identificeren met 'de leider'.

Maar niet meedoen is ook niet afkeuren.

Slechts 1/3 van de mensen in het experiment gaven aan niet te willen deelnemen aan gruweldaden.


De holocaust was de aanleiding voor de experimenten om te zien hoe het is kunnen ontstaan den diende vooral om te leren ontdekken wat er nodig is om het te voorkomen.

Wat nodig is zal je hier kunnen lezen is het bewaken van morele en ethische waarden.


Het experiment toont aan dat 1/3 - wie zich identificeert met 'de leider' - van brave gewone mensen, sadist worden.


Het identificeren met 'een leider' ontstaat doordat je geloof hecht aan wat ze verkondigen, zonder in vraag te stellen of het wel juist is wat ze zeggen.


Rutger Bergman:

"Vergis je niet: zulke krachten zijn ook nu actief. In Washington en Den Haag, Westminster en Parijs lopen nieuwe Zimbardo’s rond: leiders die het slechtste in ons naar boven brengen.

"Gezonde en brave jongens, daar begon het mee. Sommigen hadden zichzelf nog pacifist genoemd.

Ik raad iedereen aan om zowel de video te bekijken (om te helpen voorkomen dat een holocaust zich herhaalt) en het bijhorend document van Rutger Berman te lezen.

Hieronder al enkele passages uit het document dat je helemaal kan lezen met de link. https://decorrespondent.nl/.../de.../223442340-93915310







Maar op de tweede dag ging het al mis. Een opstand van de gevangenen werd door de bewakers met brandblussers neergeslagen"

"En die logen er niet om. ‘We kunnen verveling creëren,’ had Zimbardo gezegd. ‘We kunnen ze een gevoel van frustratie geven. We kunnen ze bang maken... Zij zullen niets kunnen doen en niets kunnen zeggen wat wij niet toestaan. We gaan hun individualiteit op diverse manieren afnemen, en op geen enkel moment zal iemand hen bij hun naam noemen; ze zullen nummers krijgen en met hun nummers worden aangesproken. Over het algemeen zou dit een gevoel van machteloosheid moeten opleveren. Wij hebben de totale controle over de situatie. Zij geen enkele.’


"Al op dag twee werd de hartelijke bewaker John Markus onder druk gezet om zich vaker te misdragen. ‘Mijn ervaring is dat hard, agressief gedrag meestal niet werkt,’ verdedigde Markus zich, waarop een van Zimbardo’s medewerkers geïrriteerd reageerde: ‘We proberen de stereotiepe bewaker neer te zetten, jouw individuele stijl is te slap geweest.’"

Het nieuwe experiment moest aan deze voorwaarden voldoen:


"Nu kregen de Britse psychologen de kans om minstens zo levendig bewijs op beeld vast te leggen. En dus zeiden Haslam en Reichner ja tegen de BBC, op twee voorwaarden. Een: dat zij de volledige controle kregen over het onderzoek."


“Twee: dat er een ETHISCHE COMMISSIE kwam die het experiment ieder moment kon stopzetten, mocht het uit de hand lopen.”


"Waar ging het mis voor de BBC? Het probleem was dat Haslam en Reichner geen instructies gaven aan de bewakers en zich ook niet als hun leiders opstelden. Het enige wat de psychologen deden, was observeren. (En proberen niet in slaap te vallen.)"


"Het begon al op dag één, toen de eerste bewaker zei dat hij eigenlijk geen bewaker wilde zijn. Op dag twee stelde een andere bewaker voor hun voedsel te delen met de gevangenen, om zo de sfeer te verbeteren. Toen op dag vier het eerste ruzietje leek te ontstaan, zei een bewaker tegen een gevangene: ‘Als we dit nou gewoon samen uitzitten, dan kunnen we naar de pub gaan en een pilsje drinken.’ Een andere bewaker verzuchtte: ‘Laten we het hier gewoon over hebben als mensen tot elkaar.’

Op dag vijf stelde een gevangene voor om een democratie in te stellen. Op dag zes ontsnapten een paar gevangenen. Ze begonnen sigaretjes te roken in de kantine van de bewakers, die er maar gewoon bij kwamen zitten. Op dag zeven werd gezamenlijk besloten een commune op te zetten.

Een paar deelnemers probeerden nog terug te gaan naar het oude regime, maar zij werden niet serieus genomen. De studie zat vast en werd voortijdig afgebroken. De laatste aflevering zit vol met shots van mannen die luieren op de bank, alsof ze in een country club zijn beland. Helemaal aan het einde zien we zoetsappige beelden van bewakers en gevangenen die elkaar omhelzen. Eén bewaker geeft zijn jasje aan een gevangene."


Wat een conclusie:

"Voortaan wisten de makers van reality-tv dat de werkelijkheid veel te saai is. Het leven is nu eenmaal kneuterig. De meeste mensen zijn veel te hartelijk en sympathiek voor televisie. En dus gingen de makers van Big Brother, Temptation Island en De Gouden Kooi er voortaan alles aan doen om mensen elkaar te laten bedriegen, vernederen en pesten. Reality-tv ."


"Eén ding is zeker: mensen zijn tot verschrikkelijke dingen in staat. Pesterijen, sadisme, genocide - het kwaad duikt steeds weer op, ook op plaatsen waar je het niet verwacht. Maar het kwaad is niet banaal. Het ligt niet in ieder van ons aan de oppervlakte, wachtend op een kleine tipping point. Je kunt brave jongens en meisjes niet zomaar verschrikkelijke dingen laten doen. Integendeel: Zimbardo moest enorm veel moeite doen om het slechte in deze studenten naar boven te halen. ZIJ MOESTEN ZICH IDENTIFICEREN MET ZIMBARDO ALS LEIDER EN WETENSCHAPPER."


"En ondanks alle inspanningen van de psycholoog deed twee derde van de bewakers niet mee aan de sadistische spelletjes die hij voor ze had bedacht. Sterker nog, een derde bleef ronduit aardig voor de gevangenen."

"Ze ontdekten dat Zimbardo’s formulering vrijwilligers aantrok die gemiddeld agressiever en narcistischer waren (dan als ze het woord ‘gevangenis’ niet gebruikten)."

Wat je aanneemt in de ander, is wat je eruit krijgt. Leerlingen van wie je weinig verwacht, presteren minder goed. In de psychologie wordt dit ook wel het Golem-effect genoemd. Ik schreef hier onlangs dit artikel over.Jongeren die je een uniform aantrekt en in de naam van DE WETENSCHAP vertelt dat ze los mogen gaan, gedragen zich verschrikkelijk. Een bevolking die je onderdompelt in een economische depressie en jarenlang blootstelt aan zieke propaganda - die is tot de Holocaust in staat."



Philip Zimbardo: The Milgram Experiment ! Could the holocaust happen again:

https://www.youtube.com/watch?v=8g1MJeHYlE0



Delen van mijn artikels is toegestaan mits respect voor mijn werk en het vermelden van mijn website.

Dank om de informatie over Empaten te verspreiden en mijn werk te respecteren!

bottom of page