top of page

INTELLIGENT OF WIJS wat zijn goede leiders?


Deze blog had meerdere titels kunnen hebben, het gaat over respect, over opvoeding, over hoe ouderen een voorbeeld zijn voor jongeren. Wie wil jij als voorbeeld zien, wie is voor jou een goede leider? Daar kan je zelf voor kiezen: intelligent of wijs?


Het verhaal van Sanda Dia had en heeft mij altijd heel sterk aangegrepen. Ik schreef er al eerder over, als mede voelend en vanuit inleving in de mensen ook die niets (durfden) ondernemen. Ik weet, je hoeft maar 1 verdoken narcist, iemand die anderen emotioneel onder druk zet- manipuleert dus- en mee trekt, te hebben. Die mensen (begint al in de kindertijd) willen macht hebben over anderen en doen dat vanuit een diep en ‘onbewust’ minderwaardigheidsgevoel (zich waardeloos voelen) waardoor ze op een "foute" manier zichzelf willen bewijzen en vaak steun krijgen.


Dat 'fout' gedrag moet meer aandacht krijgen, men moet het vlugger onder de aandacht brengen zodat zowel daders als slachtoffers kunnen geholpen worden.

Het is in geen enkel geval nodig om over iemand macht te willen hebben of om mensen op om het even welke manier of vorm onder druk te zetten of te manipuleren.

Het is een gedrag dat ouders moeten leren aan hun kinderen, vandaar begrijp ik de papa van Sanda Dia heel goed wanneer hij zegt : ‘ik ben bozer op de ouders’. (zie artikel onderaan)

Alles heeft te maken met je kinderen respect aan te leren voor hun medemens. Daarvoor moet je in de eerste plaats jezelf respecteren en wie zichzelf niet kan respecteren, zal zijn kind dat ook niet kunnen aanleren. Een kind kopieert immers het gedrag van de ouders, van de omgeving waarin het opgroeit.

Dat deze jongen (in het krantenartikel) oprecht spijt betuigt is de enige manier waarop hij kan leren om nooit meer dezelfde fout te maken.


Iets heeft deze jongen, "sommige Reuzegommers schreven een brief, de meesten hullen zich in stilzwijgen. En één keer kwam het bij het graf tot een verzoening tussen een Reuzegommer en Papis Dia, Sanda’s vader " die bij het graf van Sanda zat, ontzettend diep geraakt. Hij voelt dat wat hij gedaan heeft niet ok is, in tegenstelling tot de 'verborgen narcist/ manipulator, die zijn straf tracht te minimaliseren en te ontwijken.

(Let wel deze mensen worden later leiders. Sta daar even bij stil!)

Intelligentie is niet genoeg als de nodige maturiteit niet aanwezig is.


Matuur of volwassen zijn, heeft niets te maken met leeftijd maar alles met iemand die zijn eigen emoties heeft leren benoemen en er de baas over is, m.a.w. iemand die zijn emoties niet meer onderdrukt zodat hij zijn grenzen op een volwassen manier kan aangeven en het niet meer nodig is om zijn eigen onderdrukte emoties te projecteren op anderen en daardoor anderen te onderdrukken en te manipuleren.


Het is hoog tijd om dit 'fout' gedrag van manipulatie (bij kinderen en bij volwassenen ) te erkennen en aan te pakken. Om te leren emoties uit te spreken en leren grenzen aan te geven en zodoende mensen die manipuleren of anderen onder druk zetten voor om het even welk doel te zeggen dat hun “gedrag” niet ok is.

Onze ogen moeten meer gericht zijn op hoe iemand zich gedraagt t.o.v. van zijn medemens.

Gedrag zegt nl. veel meer dan (mooie) woorden.

“It takes something more than intelligence to act intelligently.”

Het gebaar van de vader van Sanda Dia (die deze jongen op het kerkhof een knuffel kan geven) t.o.v. iemand die door “zijn gedrag” “oprecht” spijt toont. Dat is wat de papa heeft aangevoeld.

Het is de ‘oprechtheid’ die wordt gevoeld door de daad.

Dit, wat Sanda is overkomen, had niet kunnen gebeuren als iemand, mensen met ‘een geweten’,iemand met respect voor zichzelf , iemand die zichzelf kent en daardoor respect kan tonen voor zijn medemens, erbij was geweest. Deze mensen staan sterk genoeg in hun schoenen om manipulators te stoppen.


Omdat ons geweten (ge-weet-het), samen met niet bang te zijn van de karaktertrek van een verborgen narcist/manipulator, niet bang om uitgesloten te worden of je laten onder druk zetten in het voordeel speelt.

Je moet, om het te kunnen opnemen tegenover verborgen narcisten/manipulators, mentaal een heel sterke persoonlijkheid ontwikkelen en niet bang zijn om uitgesloten te worden (de emotionele druk die manipulators vaak gebruiken) maar vooral eerlijk blijven met jezelf en je omgeving in woord en daad.


Wie niet meedanst met de massa, wordt vaak als moeilijk beschouwd (soms zelfs zwak) en toch zijn ze nodig.

Je zou toch ook wel graag hebben dat jouw zoon of dochter door iemand omringd wordt die het voor hem opneemt wanneer het erop aankomt, niet?


Ze laten namelijk niet gebeuren wat er is gebeurd met Sanda.

Ze durven op te komen voor de underdog die nu nog altijd te vaak het ‘slachtoffer’ is van een ‘verborgen narcist/manipulator’.


Een verborgen narcist is vaak heel intelligent en weet heel goed hoe hij anderen kan manipuleren of emotioneel onder druk zetten. Hij doet alles voor 'aandacht' speelt het slachtoffer wanneer het hem uitkomt en wordt vaak een leider, eigenlijk is het een 'misleider'.

Wanneer je je medemens als evenwaardig beschouwt, is manipulatie niet nodig.


Iemand evenwaardig vinden komt vanuit zelfrespect, vanuit wijsheid.


Een intelligente man is niet hetzelfde als wijze man.


Wie zichzelf niet respecteert, kan ook een ander niet respecteren zo simpel is het.


Ze zullen alleen maar hun ‘gelijken’ respecteren ,niet iemand die ‘anders’ is en waar hun onderdrukte woede wordt gericht op: een andere gender, een andere huidskleur, een andere religie, een anders geaardheid… gewoon iemand die anders is, een andere mening heeft, dan zij, dat wordt hun vijand.


Dat wordt dan diegenen waartegen ze zich zullen afzetten en dit alles komt vanuit het diepe ongenoegen dat ze (onbewust) voelen voor zichzelf.


Het is de ‘onbewuste’ haat naar zichzelf, omdat ze zich diep van binnen minderwaardig voelen en door de steun die ze krijgen van hun omgeving, zullen ze hun volle waardigheid niet ontdekken.

Het minderwaardig voelen projecteren ze op de andere waardoor ze hun medemens gaan onderdrukken en manipuleren.


Leer het 'fout gedrag' af en leer iedereen dat ze waardevol zijn!

Wees een voorbeeld en wijs anderen op 'fout gedrag'.


(Fout gedrag veroordelen is niet hetzelfde als mensen veroordelen).


Dat is onze plicht!


"Niets wat "een wijze" zegt is om je op te sluiten, om je te beperken, het is om je meer vrij te maken." Mooji


Wie helpt jou om je meer vrij te maken en je ware zelf, je ware schoonheid te kunnen laten zien of wie onderdrukt en manipuleert je nog en vindt daar wel een (geloofwaardige) reden voor om je te kunnen onderdrukken?


of


Wat ben jij het liefst intelligent of wijs?


Jij kiest.


Noot: Sanda Dia stierf aan de gevolgen van een uit de hand gelopen studentendoop. In eerste instantie brachten de 18 medestudenten, aangestuurd door de studentenclub 'De Reuzegommer' het er met een lichte taakstraf (ze moesten een paper schrijven) vanaf (lees zelfs de UNIEF GREEP nog steeds NIET IN). De vrienden en familie van Dia drongen echter aan op een proces. Wat er was gebeurd met Sanda Dia was onmenselijk. Zelfs al van voor de doop werd duidelijk in de 'Telefacts Nu' reportage. Die reportage (2 jaar na datum van het overlijden van Sanda) gaf aanleiding tot schorsing van enkele Reuzegommer- kopstukken. ("Gisteren besliste de KU Leuven dat zeven studenten die betrokken waren bij de dood van Sanda Dia zich de komende jaren niet meer mogen inschrijven, sommigen zelfs nooit meer." VRT NWS) aan de Unief. Later ook het ontbinden van de studentenclub. De reportage was de aanzet voor een proces (dat op dit moment juni 2021 opnieuw werd uitgesteld door een advocaat van een 'verdachten').


"Hun ouders zijn bijna allemaal succesvol als advocaat, magistraat, tandarts of zwembadbouwer. Ze zagen zichzelf als ‘de potentiële elite’ van Vlaanderen,zo bleek eerder uit een gerechtelijk document." DM


Noot 2 : De leiders aan een UNIEF (!) leveren leiders in wording af! Terwijl ze niet zien wat er werkelijk aan de hand is en deze jonge manipulators vrij spel blijven geven. Voor de dood van een medestudent werd er in eerste instantie een lichte taakstraf gegeven!


Noot 3: Wanneer manipulators niet worden gewezen op hun 'gedrag' dat niet ok is, zullen ze nooit leren dat hun 'gedrag' t.o.v. hun medemens moet veranderen.


Ondertussen door de inzet van vrienden en familie van Sanda Dia:

"Alle verdachten riskeren tien jaar gevangenisstraf voor het toedienen van schadelijke stoffen, onopzettelijke doding, onterende behandeling en weigering van hulpverlening door schuldig verzuim" DM.


Dit krantenartikel gaf aanleiding om deze blog te schrijven.


Papa van Sanda Dia ontmoette Reuzegommer bij graf van zijn zoon: “Ik zal u pardonneren. Ik ben bozer op uw ouders”


Delen van mijn artikels is toegestaan mits respect voor mijn werk en het vermelden van mijn website.

Dank om de informatie over Empaten te verspreiden en mijn werk te respecteren!


bottom of page